Exclusieve vaste planten en schaduwplanten
Exclusieve vaste planten en schaduwplanten
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kleur in de winter – zaterdag

februari 11, 2023 @ 10:00 - 17:00

Marnis Kwekerij Limburg Bunde

Buiten is het grijs en grauw. Tijd om deze sombere dagen op te fleuren en kleur toe te voegen. Marnis Kwekerij in Bunde opent daarom haar deuren op zaterdag 11 en zondag 12 februari van 10:00 tot 17:00 uur onder de noemer Kleur in de winter met verschillende soorten Helleborussen en wintergroene Cyclamen in de hoofdrol.

Nog voordat de kwekerij vanaf begin maart het nieuwe tuinseizoen officieel inluidt tijdens het openingsweekend, gaat de poort al 2 dagen open. Geen groots evenement, maar een moment om alvast in de stemming te komen. Geef de tuin wat meer kleur met de mooie planten die de kwekerij nu al te bieden heeft.

Check de agenda op www.marnis.nl voor meer informatie over activiteiten en openingstijden.

In de hoofdrol

Een tuin staat nooit stil. Het hele jaar door zijn er bomen, struiken of vaste planten die de aandacht opeisen. In januari en begin februari is het aanbod beperkt, maar de soorten die dan bloeien stelen wel de show. Twee toppers zijn Helleborussen en winterbloeiende Cyclamen. Helleborussen (ook wel Kerstrozen genoemd) zijn er in heel veel kleuren. De meest bekende zijn de witte (Helleborus niger) die vaak in december al bloeien. Inmiddels zijn er door het kruisen van verschillende andere soorten, roze, witte, donker paarse, groene, gele en bijna oranje varianten ontstaan. De van oorsprong enkele bloemen zijn nu zelfs verkrijgbaar in (half)gevulde vorm. De laatste jaren zijn er ook varianten ontstaan met mooie bladvormen en -kleuren. Het assortiment blijft nog wel even in beweging.

Nagenoeg iedereen kent Cyclamen als zielige kamerplanten die vaak al enkele dagen na aankoop instorten en worden weggegooid. Veel mensen weten niet dat er ook een aantal winterharde soorten zijn die zich zonder veel verzorging elk jaar verder uitbreiden. De meest bekende is Cyclamen hederifolium, een plantje dat tussen augustus en oktober bloeit. Van december tot april is Cyclamen coum aan de beurt. Het plantje is maar enkele centimeters hoog, maar valt op door de witte, roze of magentakleurige bloemen. Van nature is het ronde, groene blad voorzien van een mooi wit motiefje. Door selectie zijn er fantastische patronen ontstaan. Er zijn zelfs geheel grijsbladige varianten. Plant ze onder bladverliezende bomen en struiken, dan staan ze altijd beschut en zijn de meest sombere hoekjes fleurig en kleurrijk in de winter. Hebben ze het naar hun zin (niet te nat in de winter), dan worden het er elk jaar meer. Mieren verspreiden de zaden, zodat ze soms op de meest vreemde plekjes tevoorschijn komen.

Zowel Cyclamen als Helleborussen laten zich prima combineren met bijvoorbeeld bosanemonen, boshyacinten en sneeuwklokjes.

Gegevens

Datum:
februari 11, 2023
Tijd:
10:00 - 17:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Organisator

Pascal Jongen
E-mail
info@marnis.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Kwekerij Marnis
Kloosterweg 9
Bunde,Limburg6241 GANederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie