Dit jaar organiseert Marnis Kwekerij voor het eerst de Plantenmarkt. Die vindt plaats op zaterdag 20 en zondag 21 mei van 10:00 tot 17:00 uur. Dit is een kleinschalige markt met (hobby)kwekers waar Marnis een speciale band mee heeft. Kwekers die niet voor het grote geld gaan, maar voor de liefde voor het vak en de natuur.
Geniet van deze Plantenmarkt te midden van een oase van bijzondere vaste planten die groeien en bloeien in de grote voorbeeldtuin op het terrein van de kwekerij, waar honingbijen op zoek zijn naar nectar. Entree is gratis.
Graag stelt Marnis de standhouders aan u voor.
Kwekerij Jaap Duijs is een kleine kwekerij in Otterlo op de Veluwe. Zij zijn gespecialiseerd in kleine bloembollen. Het gehele jaar vanaf de kleine voorjaarsbolletjes tot aan de herfstbloeiers hebben ze bloembollen groeiend en bloeiend op pot. Al meer dan 20 jaar veredelen ze met succes de Zuid-Afrikaanse ‘sterretjes’ en Tulbaghia.
Voor meer informatie zie website: www.jaapbol.nl
Vitaverda Natuurlijke Groentezaden
Vitaverda is kweker van natuurlijke groentezaden en bloemenzaden. Van gewone tot zeer bijzondere groente als ook (wilde) bloemen kun je bij Vitaverda terecht. Ook staan zij klaar voor advies en hulp bij problemen bij het tuinieren en willen u graag verder helpen met raad en daad.
De collectie zaden bestaat uit een groot assortiment chilipeper-, paprika- en tomatenzaden, maar ook gewone groente zoals sla en kolen. En natuurlijk zijn bloemen heel goed te combineren met groente. Deze trekken bijen en vlinders aan, maar ook natuurlijke vijanden die de plaag insecten weer in balans houden.
Voor meer informatie zie website: https://www.natuurlijk-vitaverda.nl/
Hans Diederen
Planten zijn dé passie van Hans. Het verzamelen van planten gaat continue door. Na vleesetende planten en Orchideeën, kweekt hij nu al 15 jaar Irissen. Zijn planten komen uit de hele wereld, niet alleen uit Duitsland, België, Frankrijk en Nederland, maar ook uit Amerika en Japan.
Sinds enkele jaren heeft hij zijn eigen kruisingen, waar hij bijzonder trots op is. Met 1.500 soorten kan worden gesteld dat zijn verzameling onder de hobbykwekers tot de grootste van Europa behoort. Door de verkoop van planten ‘kweekt’ hij nieuwe Irisliefhebbers en kan hij zijn eigen verzameling van deze kleurrijke vaste planten die elke hittegolf doorstaan ook weer uitbreiden.
Voor meer info kunt u mailen naar jmg.diederen@ziggo.nl.
Ron Martens
Ron Martens is een gepassioneerde pioenliefhebber en onderzoeker op het gebied van laboratoriumchemie. Hij heeft een voorliefde voor speciale pioenen en koopt vaak zaden van wilde soorten bij zaadverzamelaars. Hoewel deze zaden vrij duur zijn, vindt Ron het de investering meer dan waard. Door het kweken van deze zeldzame bloemen kan hij zijn passie voor pioenen combineren met zijn wetenschappelijke interesse. Ron is een ware ambassadeur voor deze prachtige bloem en inspireert vele anderen om ook de schoonheid van de pioen te ontdekken. Het kweken van wilde pioenen kan een moeizaam proces zijn, vooral als het gaat om de zuidelijke soorten. Het duurt vaak vijf jaar of meer voordat deze pioenen van zaad tot bloem zijn gegroeid. Dit betekent dat het een lange termijnproject is en niet geschikt is voor kwekers die snel resultaten willen zien. Bovendien zijn deze zeldzame pioenen praktisch niet te koop, waardoor ze nog exclusiever worden.
Hoewel de specie pioenen prachtige en unieke bloemen hebben, is het kweken van deze planten een tijdrovend en moeizaam proces. Dit maakt ze duurder dan de hybride pioenen die vaak worden verkocht op plantenmarkten en in tuincentra. Het zijn vooral de echte pioenliefhebbers die de waarde en schoonheid van deze planten waarderen en bereid zijn de tijd en moeite te investeren om ze te laten groeien.
Het is belangrijk om te onthouden dat er verschillende soorten pioenen zijn en dat elke soort zijn eigen waarde en schoonheid heeft.
Luud Mulkens
Luud Mulkens is ruim 20 jaar geleden besmet geraakt met het Helleborusvirus en later ook met het pioenenvirus via zijn zwager. En zo begon hij met het kweken en kruisen van Helleborussen met elkaar. Hij maakt hierbij gebruik van materiaal dat afkomstig is van gerenommeerde kwekers, waaronder Koen van Poecke uit België, Strangman uit het Verenigd Koninkrijk, Thiery uit Frankrijk en Piet Oudolf uit Nederland.
Na zijn succesvolle experimenten met Helleborussen is hij zich gaan richten op het kweken van pioenen. Het begon met het verzamelen van zaden uit de tuin van zijn zwager en het aanschaffen van hybride Lactiflora en officinalis soorten. Geleidelijk aan breidde Luud zijn collectie uit met verschillende soorten pioenen, waaronder heesterpioenen en Itoh pioenen. Hij ontdekte dat het kweken van deze soorten een andere benadering vereist. Luud Mulkens kweekt voornamelijk in rijen en in grote potten op zijn twee volkstuinpercelen, maar ook in zijn eigen tuin.
Door zijn efficiënte aanpak kan hij een groot aantal planten op een georganiseerde manier kweken en onderhouden. Doordat Luud in rijen kweekt en dezelfde soort planten bij elkaar zet, heeft hij vaak meerdere exemplaren van dezelfde variëteit. Dit stelt hem in staat om deze planten goed te observeren en te vergelijken, en om de beste exemplaren te selecteren voor verdere kweek en vermeerdering.
Luuds benadering van het kweken van planten laat zien dat er verschillende manieren zijn om te genieten van tuinieren en het kweken van planten. Of je nu een grote tuin hebt of een paar potten op het balkon, met de juiste toewijding en aanpak is het mogelijk om prachtige planten te kweken en te verzorgen.
Jos Theunissen
Jos Theunissen was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in het zaaien van bloemen en groenten in de tuin van zijn (groot-)ouders. Later ontdekte hij ook de pioenrozen in de tuin van zijn ouders. In 1977, toen hij begon met zijn eigen tuinaanleg, was het echter niet gemakkelijk om pioenrozen te vinden. Vooral de wilde soorten waren moeilijk te verkrijgen en hij moest per brief zaad bestellen bij botanische tuinen. Het duurde jaren voordat hij erachter kwam dat de zaden die hij had gekregen al hybride waren en niet de echte wilde soorten. Veel soorten heeft hij gekregen van Hermann Fuchs Botanische Garten Hof en Irmtraud Rieck. Later kreeg hij hybride soorten uit Amerika alsmede Groot Brittannië, en van Der Valk toen een van de weinige pioenkwekers.
Later kwam Jos in contact met Helleborusen via Leon Doyen uit Gronsveld en raakte hij bevriend met andere Helleborusliefhebbers zoals Will Mclewin, mevrouw Schneemann en Gunter Jurgel. Bij een bezoek aan zijn tuin zag Jos de pioenen en begon hij deze ook te verzamelen met behulp van zijn connecties. Door de opkomst van het internet is het nu veel makkelijker geworden om zaden en informatie te vinden over pioenen en andere planten.
Jos heeft niet zoveel pioenen in zijn eigen tuin omdat er te veel schaduw is, maar ze staan voornamelijk in zijn bostuin samen met andere planten. Het kweken en verzamelen van pioenen blijft een mooie hobby voor hem.
Wat in 2000 als hobby bij oma in de tuin is begonnen, is uitgegroeid tot een kleinschalige, maar gespecialiseerde kwekerij in vaste (meerjarige) planten. Verscholen in een doodlopend straatje ligt een oase van rust, waar u kunt genieten van meer dan duizend, steeds wisselende, soorten planten. Hier kunt u heerlijk rondslenteren en de kleurenpracht bewonderen.
Green Globe is ondertussen uitgegroeid tot specialist op het gebied van Geum, met meerdere eigen gekweekte soorten. Zij zijn er zeer trots op dat hun Geum ´Orange Pumpkin´ dit voorjaar wordt gepresenteerd op de Chelsea Flowershow.
Green Globe is regelmatig te vinden op plantenmarkten in Duitsland, Nederland en België. Of bezoek hun kwekerij in Würselen.
Alpina Rots- en Alpineplantenkwekerij
Deze kwekerij uit Vierlingsbeek staat bekend om haar, zoals de naam al doet vermoeden, mooie alpine- en rotsplanten. Daarnaast kan men hier terecht voor dwergheesters, coniferen en klein blijvende vaste planten. Verder heeft eigenaar Jos Cuipers een klein assortiment winterharde Delosperma’s en andere niet allerdaagse planten en heesters.
Disclaimer
Tijdens het evenement worden foto’s gemaakt die wellicht worden gebruikt voor de Nieuwsbrief, ons eigen fotoarchief en social media. Op het moment dat u een bezoek brengt aan de kwekerij geeft u Marnis toestemming deze foto’s te gebruiken.