Exclusieve vaste planten en schaduwplanten
Exclusieve vaste planten en schaduwplanten
Marnis Plantenkwekerij Column Loek Peters

Bloemen in de winter

Op het eerste gezicht in het nieuwe tuinjaar klinkt zo’n titel niet zo erg betrouwbaar. Iedereen kent wel wat planten die vroeg bloeien en dan hangt dat ook nog samen met de strengheid van de winter. Verleden jaar en ook dit jaar is er geen sprake van winter en bloeit nu de hazelaar, zeker als die in de stad op ’n beschutte plek staat.

Een plant roept elk jaar de opmerking op dat het voorjaar dit jaar wel erg voeg begint met bloeien. Dit mooie kleine boompje komt uit een deel van de wereld waar de herfst, de winter en het vroege voorjaar gebruikt moet worden om te bloeien en zaad te vormen Bijvoorbeeld in het midden van China of in het Atlasgebergte of de prairies in Klein Azie. En met wat geluk doen ze dat bij ons ook. Het boompje van zo’n 6 meter hoog en met een mooie open kroon is de Prunus subhirtella ‘Autumnalis’.

In zijn thuisland is de zomer kurkdroog en najaar,winter en deel van het voorjaar redelijk in temperatuur en met voldoende regen. Een aantal bollen, u kent ze wel, leven ook in zo’n klimaat en dan denkt u maar aan sneeuwklokjes. Er zijn er meer, veel meer in de bollen familie. De Iris familie kent er tientallen. Moet u maar eens opzoeken en voor augustus zodat u ze dan kunt bestellen en vervolgens poten. Februari is de bloeimaand van de I. reticulata en cultivars en dat zijn er veel Zon en doorlatende grond grote groepen bij elkaar, het blad komt na de bloei, hoogte van dit alles 25 tot 30 cm

Boekwerken zijn de vullen met al die bollen uit bijvoorbeeld de Kaukasus en de bergen verder in oostelijke richting en dan niet alleen in de Iris familie. De boshyacinten komen uit Noord Afrika en Portugal waar er of geen winter is of je moet heel hoog de bergen in. Fijn voor ons is dat veel van die planten het in onze tuin ook goed doen, onder bomen, daar is het in de hitte van de zomer droog en niet zo warm. Thuis lossen al dit soort planten de problemen op door gewoon onder de grond te verdwijnen en te zorgen dat je een kelder met voedsel hebt, de bol.

Er zijn natuurlijk ook struiken en bomen, zoals die Prunus, die familie kent er meer. Probleem bij de struiken en bomen is dat ze veel meer last kunnen hebben van die schrale oostelijke winden en onverwachte vorst. Meestal lossen ze dat op door te stoppen met bloeien en weer de draad op te pakken als de vorst weg blijft. Mooi voorbeeld is de familie Hamamelis en de vele cultivars. Flinke struiken met meer dan een tuineigenschap. De bloei op het naakte hout in het heel vroege voorjaar, een mooie struik, weliswaar tot drie meter maar dan weer wel met prachtige herfstkleuren en een mooi winter silhouet.

Wat gevoeliger is het kleine struikje met de Nederlandse naam schijnhazelaar. Waarom de plant op de hazelaar zou moeten lijken is niet duidelijk, wel dat hij lid is van de familie Hamamelis. We hebben het dan over de Corylopis en meer speciaal de C. pauciflora. Zon en niet hoger dan 1 meter. De familieleden C. spicata, C. glabrescens, die lekker ruikt, en C. wilmottiae worden flinke struiken, ruime tuin dus gewenst.

Ook de familie Cornus kent vroege bloeiers zoals de C mas. Bloeit vaak al in februari met veel kleine maar goed zichtbare gele bloemen, ook mooi herfstkleuren en in het najaar lekkere rode bessen waar je compote of jam van kunt maken. Een nadeel, het is een grote struik. Minstens zo mooi is onze doorgewone hazelaar die ook nog noten levert En er is vroege bloei.

Uiteraard is dit maar een heel klein deel van al die planten die ons de winter doen vergeten.

Een reactie plaatsen