Exclusieve vaste planten en schaduwplanten
Exclusieve vaste planten en schaduwplanten
Marnis Plantenkwekerij Column Loek Peters

Bosrank en Nachtvlinder

Bosrank is de Nederlandse naam voor Clematis en daarbij wordt dan de in Limburg veel voorkomende Clematis vitalba bedoeld. Dan is er ook nog de Clematis viticella die van huis uit in Zuid-Europa voorkomt en hier en daar op eigen pootjes staat, verwilderd noemen we dat.

Beiden zijn flink grote struiken die als ze oud zijn lijken op lianen in een tropisch woud. En ze zijn, zoals alle Clematis, lid van de ranonkel familie. Die familie van de boterbloem, de anemoon, de akelei en de ridderspoor om er een maar paar te noemen.

Ons roemrijk Natuurhistorisch Genootschap Limburg geeft een prachtig blad uit en de uitgave maart dit jaar is gewijd aan vlinders, meer specifiek nachtvlinders. Die het net zo moeilijk hebben als de dagvlinders. En net zo belangrijk zijn in het ecosysteem als welk insect dan ook. Niet alleen houden ze vegetaties in toom, de rupsen wel te verstaan, bevruchten ze bloemen en zijn ontbijt, lunch en diner voor vleermuis en andere dieren. Er zijn zelfs planten die helemaal afhankelijk zijn voor hun voortbestaan, de bevruchting, van een specifieke nachtvlinder soort. Ingedeeld in groepen, zoals spanners, pijlstaarten en uilen, dat maakt benaming wat makkelijker.

Nu blijkt uit onderzoek dat een aantal soorten heel erg afhankelijk is van Clematis. Sommigen zeer zeldzaam, anderen meer algemeen. Maar ook de plekken waar de wilde Clematis groeit lopen terug. Uit onderzoek, vaak in tuinen, blijkt dat uitheemse en cultivars ook meedoen as voedsel voor de vlinders en de rupsen. Dat helpt de bosrank afhankelijke  macronachtvlinders, waarvan er 7 soorten zijn die allemaal bedreigd worden of zeldzaam zijn. Sommige soorten eten ook wilde kamperfoelie, braam of  wildemanskruid. Een soort is totaal afhankelijk van de Clematis, dat is de bosrankvlinder. De zwartstipspanner is weliswaar zeldzaam ( bedreigd) maar minder kieskeurig.

Elk plekje in de tuin waar maar iets of iemand de hoogte in kan groeien, daar staat een Clematis. Het is een plantengroep waar je letterlijk alle kanten mee op kunt. Snoei kan bij alle soorten, de voorjaarsbloeiers direct na de bloei en vaak kan dat dan heel kort gesnoeid worden, de zomerbloeiers ook en de herfstbloeiers zelfs in het voorjaar. Je kunt Clematis samen laten groeien met klimrozen, je kunt ze als bodembedekker gebruiken en voor elke kleine of grotere paal, poort en pergola zijn er meer soorten dan u plek hebt.

Bovendien zijn er ook nog allerlei dieren die u met die aanplant een groot plezier doet. Niet voor niks heeft het NGL tuinen in haar lange onderzoeksproject getrokken. Clematis is een mooie en makkelijke plant, een voorwaarde, voedzame grond en het is een bosplant. Die ook  licht nodig hebben en in de evolutie er voor gekozen hebben via bomen de lucht in te groeien. Zoals gezegd: elke paal, boom of pergola is geschikt!

loek peters

Een reactie plaatsen