Exclusieve vaste planten en schaduwplanten
Exclusieve vaste planten en schaduwplanten
Marnis Plantenkwekerij Column Loek Peters

De juiste plant

En die zin afmakend zei de beroemde tuinier Marjorie Fish van East Lambrook Manor in Engeland, is tuinieren heel eenvoudig, de juiste plant op de juiste plaats. Als zo’n weergaloze tuinier dat zegt zit daar een decennia lange ervaring achter. En die ervaring is: je kent je planten. Dat vraagt niemand van u en dat hoeft ook niet, immers er zijn vakbekwame kwekers die u de juiste plant voor die juiste plek kunnen bezorgen. Het neemt dan niet weg dat het helpt als u de voornaamste regels uit de planten wereld kent. We hebben nog wel eens de neiging om een moerasplant in de woestijn en een woestijnplant in het moeras te willen poten. Dat hoeft niet, er zijn duizenden, tienduizenden planten die het op de Zuid-Limburgse loss prima doen. Idem dito voor de zandgronden en vul verder maar in

De juiste plaats heeft niet alleen met de plant maar nog veel meer met grondsoort, wind, zon, vochtigheid en noem alle levensvoorwaarden voor een plant maar op. Een woestijn kent planten die die extreme situatie verdragen, zo ook in het bos. Maar de soortenrijkdom aan kruidachtigen, de vaste planten is gering, de extremen zijn te groot. De mooiste en soorten rijkste zone is de overgang. Op korte afstand vindt u er alles: goede grond, vochtigheid in veel gradaties, licht en schaduw, wind en luwte, droogte onder bomen en heesters (struiken) en dus heel veel planten. Zo goed als alle planten op de kwekerij komen daar vandaan. Die overgangszone begint vaak met goede bosgrond aan de rand en eindigt in minder zware grond een stuk verder op in de volle zon. Dan komt die juiste plek om de hoek kijken.

Een gebouw is weliswaar geen bos maar geeft schaduw en kan ook de hoeveelheid regen beïnvloeden. Dat geldt ook voor bomen en heesters. Volgende vraag is, welke grondsoort heeft uw tuin. Grond verbeteren is geld weg gooien, dat soort zaken lukt u bij Moeder Natuur niet, we komen daar nog een keer op terug. Dan start de zoektocht naar de juiste plant. Bladverliezende bomen en heesters zijn de bosrand, u kunt , dicht bij de stam Cyclame, crocus en sneeuwklokje planten . Als het blad aan de boom komt hebben deze planten en gelijke soorten hun cyclus volbracht en nemen varens, Hosta, Pulmonaria, Tiarella, Waldsteinia, Geranium nodosum en andere soorten Geranium de plek over. Hierbij is uitgegaan van normale vochtigheid en stevige voedzame grond. De Cyclamen en veel bollen doen het ook goed op zandige gronden, alleen niet op pure zand.

Er zijn veel Geranium soorten die op wat schrale grond heel goed uit de voeten kunnen. Ook de familie Hosta helpt mee. Brunnera kan ook en Epimedium wil ook wel, maar niet op al te schrale grond. Wat verder uit de schaduw, maar wel enige uren geen zon, dan beginnen een aantal grassen zich te roeren, zoals Luzula, Carex vooral en Deschampsia. Geum en Heucherella en natuurlijk Heuchera gaat ook goed. Ook de familie varen is beschikbaar, soorten die van schaduw en nattigheid tot moeras toe houden, aan het andere uiterste bijna droog en groeiend op muren en dan alles wat er tussen zit. Planten zijn heel tolerant en tussen minimale en maximale voorwaarden liggen werelden met mogelijkheden. Al die mogelijkheden leveren u lange lijstjes en waarschijnlijk meer plantensoorten dan waarvoor er in uw tuin plaats is.

U kunt bijvoorbeeld beginnen aan de bosrand, schaduw en meestal goede grond die of aan de droge of aan de natte kant is. Zoek planten die aan die voorwaarden voldoen en maak een lijst. Bekijk vervolgens zaken als hoogte bloeitijd, combinaties die u mooi vindt, onderhoud en verkrijgbaarheid. Kijk ook of de bedoelde plek voldoet. Ga met uw lijst naar de kwekerij en kijk er samen nog eens naar. U hebt bij de kruidachtigen meestal 7 planten per vierkante meter nodig. Na het planten goed water geven en vervolgens schoffel en zo opbergen. Wieden met de hand, zeker het eerste en minder in het tweede jaar. Als de planten een gesloten dek gevormd hebben is bijhouden een fluitje van een cent er is immers geen kale grond waar zich van alles kan uitzaaien wat u niet in de tuin wilt. In de natuur vindt u ook nauwelijks kale plekken en waar een plant staat die u daar hebben wil kan niks anders groeien. Planten zijn geen machientjes, het weer bepaald mede de groei. Het plezier van de nieuwe groei is uw beloning.

Korte aanvulling op de tekst van Loek:
Zoals Loek al verteld zijn er vele schaduwplanten. Momenteel zijn er hiervan al veel in bloei. Kom gerust even kijken en zie met eigen ogen hoe

en onder welke omstandigheden ze in de kwekerijtuin groeien. Op dit moment hebben we o.a. mooie, bloeiende Epimediums, Brunnera’s, Pulmonaria’s en prachtige bladplanten.

Een reactie plaatsen