Exclusieve vaste planten en schaduwplanten
Exclusieve vaste planten en schaduwplanten
Marnis Plantenkwekerij Column Loek Peters

Een Pleidooi

Alle voor- en achtertuinen in ons land vormen een gigantisch areaal, zelfs als oprit, terras en andere noodzakelijke verharding op het oppervlak in mindering is gebracht, dan blijven er nog enorme hoeveelheden voor planten geschikte gronden over. Dat is de ene kant van het pleidooi. De andere is de grote en terechte zorg over planten en hun bewoners. Voor een groot deel te vangen onder de naam insecten, op hun beurt gevolgd door zoogdieren en vogels.

Elk type tuin, of die nu architectonisch, ecologisch, in cottage stijl of hoe dan ook vormgegeven wordt kan en is geschikt, kan bruikbaar gemaakt worden voor onze medebewoners. Concessies bij de keuze van beplanting is er nauwelijks Immers meer en meer wordt het credo van de beroemde en grote tuinmensen uit het mekka der tuinen ter harte genomen, de juiste plant op de juiste plek. Er is geen plekje zo gek, geen grond zo afwijkend ( wat heet) of er zijn geschikte planten voorhanden. En bij al die planten horen medebewoners.

Laten we beginnen bij de egel. Hij/zij eet enorme hoeveelheden slakken. In elke tuin is van tijd tot tijd snoeihout voorhanden. Sla om de 50 cm, paaltjes van 50 cm hoog in de grond, totale lengte dus 75 cm, 30 cm uit elkaar en legt dat snoeihout er in de lengte in. Na verloop van tijd kan er klimop, een clematis of, in de zon, een mooie klimroos over groeien, Voor egel en vogels ’n pracht plek om hun huis te bouwen. Met wat afval hout kan ook een kleine ruimte gemaakt worden die gevuld met blad de egel en veel andere dieren een slaapplaats in de winter biedt. Tegen regen afdekken en ook daar blad over heen.

Heggen en dichte struiken of bomen, zoals veel coniferen, zijn de ruimten voor vogels om er hun nest te bouwen. Snoeien kan na het broedseizoen. In die hagen woont meer dan u denkt. Struiken die bessen dragen bloeien vaak mooi en uitbundig, dat is uw plezier, de bessen zijn voor de vogels. Holle stengels van niet gesnoeide vaste planten zijn het huis voor veel insecten en voor vaste planten is snoei na de winter bewezen gewoon beter. Maak zoveel mogelijk verschillende soorten nestkasten, voor mezen, mussen en wie maar wil. Ook voor steenuilen zijn kasten beschikbaar en die lusten weer muizen, hebt u daar geen last van. Natuurlijk voert u de vogels in herfst, winter en deel voorjaar.

Het tuinbeleid ten aanzien van onderhoud is tegengesteld aan dit pleidooi. Tuinen bestraat, waarmee dan ook zijn dieronvriendelijk, er is niks te eten, materiaal om je nest te bouwen is er niet, kortom een woestijn van steen. Menige gemeente annonceert zich als groen, als dat groen uit aardappelen, maïs en bieten bestaat is het inderdaad groen en voor de rest armoe troef, wat ook geldt voor de wei, zo zwaar bemest dat ook daar niks anders groeit dan een enkele grassoort. En over bermen hebben we het ook maar niet. De beroemde professor Zuiderwijk heeft Rijkswaterstaat er van kunnen overtuigen dat de taluds aangevuld dienden te worden met grond die er ter plekke is en dan inheemse planten laten groeien Een succesverhaal ook nog eens goedkoop want onderhoudsvriendelijk

Koop of maak een insectenhotel. De Vogelbescherming, het IVN, de Vlinderstichting, Velt en nog veel andere organisaties helpen u graag met tips voor planten, behuizing voor de gevederde vrienden en hun eten en wij vergeten soms dat we geen bij, geen hommel of wesp en geen solitaire bij kunnen missen, maar ook geen vogel, geen egel en slak

loek peters

Een reactie plaatsen