U valt op een plant. Mooie bloemen, leuk blad en u besluit de plant net langs het terras te poten omdat-ie dan ook goed zichtbaar is. Verhip denkt u, er was toch ook zo iets als de juiste plant op de juiste plek. Op het naamkaartje staat volle zon, na de bloei splitsen, droge plek en mogelijk nog wat aanwijzingen. Bedenkt u dat dit soort teksten, ook die van deze column geen bijbel zijn. Ze zijn er om u te helpen teleurstelling te voorkomen, inderdaad de juiste plant op de juiste plek. Bijna elke tuinier kent zijn tuin en alle plekjes, dus ook die aan het einde van het terras.
Als u minder zeker bent van uw zaak is thuis zoeken een optie. Ook de namen noteren op de kwekerij van planten en thuis nakijken is een andere optie. Zeker bij een nieuwe tuin of als beginner is dit een veilige weg. Goed, de gekozen plant is een Iris germanica, de Duitse lis. Herkomst onbekend, vermoedelijk een hybride en mogelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Het is een heel oude cultuurplant die verwilderd voorkomt op droge en rotsachtige plekken. Heel geschikt voor stadstuinen in lichte schaduw. Het aantal hybriden en kleuren is enorm, keuze genoeg. Terrassen plegen in de zon te liggen en de bestrating ligt meestal in zand. De plek lijkt geschikt en dus kan de Iris hybride mee naar uw tuin. Vorstgevoelig is de plant dus kennelijk niet, niemand rept er over en op de kwekerij kunnen ze dat bevestigen.
Zeker bij een nieuwe tuin komt de vraag naar voren, welke grond heb ik, wat kan ik er mee. Goed groeiende planten in de tuin van de buren kunnen u op gang helpen. Maar ook onkruiden, want die groeien daar waar hun plek is. Brandnetels groeien waar veel stikstof in de grond zit. En zevenblad, o jee, lid van de familie van schermbloemigen en die houden zeker van stikstof op ietwat zware ronden, klei dus. De lijst van planten die dar goed groeien is eindeloos en klei is geen zand en ook daarvoor is keuzelijst eindeloos
U kunt uw grond laten testen, waarbij u een advies voor grond verbetering kunt kopen. Grond valt niet te verbeteren, wereldwijd zijn er veel grondsoorten met allemaal hun eigen planten en de keuze is zo groot dat uw tuin altijd te klein is. Zeker in West-Europa zijn we nog altijd er van overtuigd dat we de natuur naar onze hand kunnen zetten..Wel, het beste is dat u dat vergeet en accepteert wat er ligt, dan kunt u, zoals Engelse voorbeelden laten zien, een juweel van en tuin aanleggen.
Boeken die helpen zijn het Vaste planten boek van Spectrum uitgeverij en de geïllustreerde Flora van Nederland. In dit laatste boek treft u alle inheemse planten en hun plek. Er zijn natuurlijk meer goede boeken en ook op internet is wel wat te vinden. Helaas vaak weinig professioneel, een mening hebben is wat anders dan kennis hebben van.
Nu de winter komt zijn dit soort speurtochten alleen al leuk vanwege het feit dat u toch ,al is het maar in gedachten, in het groen zit. Kunt u in het voorjaar meteen aan de slag
loek peters