Exclusieve vaste planten en schaduwplanten
Exclusieve vaste planten en schaduwplanten
Geranium Pink Penny

Wat extra aandacht voor de Geranium

Geranium, Pelargonium, Ooievaarsbek of kraanvogel?

Geranium Rozanne
Geranium Rozanne

Wie kent ze niet, de Geranium? Nee ik bedoel dan niet de Pelargonium die in de volksmond ook gewoon Geranium genoemd wordt maar “echte” Geraniums. Dit komt voort uit het feit dat beide soorten voor +- 1780 tot hetzelfde geslacht behoorden. Na 1780 vond er een splitsing plaats tussen het geslacht Geranium & het geslacht Pelargonium.

Om het dan nog ingewikkelder te maken noemen we een Geranium in de volksmond ook wel een ooievaarsbek maar is de naam Geranium afgeleid van het Griekse woord géranos, wat kraanvogel betekent. Pelargonium is dan weer afgeleid van het Griekse woord pelargos, wat dan wel weer ooievaar(sbek) betekent. Wanneer je het woord opzoekt via google zie je ook dat het een roeivereniging in Den Haag is. Voor wat het waard is.

Een goed praktisch voorbeeld van het door elkaar gebruiken van de namen is de geraniummarkt in Geleen. Daar verkopen ze dus voornamelijk Pelargoniums. Maar een pelargoniummarkt klinkt dan weer wat minder aantrekkelijk dan een geraniummark.

Populariteit van de Geranium

Geranium Brookside
Geranium Brookside

De Geranium heeft haar populariteit te danken aan het feit dat er voor vrijwel elke groeiomstandigheid een Geranium te vinden is. Zowel voor schaduw (bv. Geranium x cantabrigiense en Geranium phaeum,Geranium macrorrhizum), half schaduw, volle zon, droog of nat, er is altijd wel een soort te vinden dat het goed doet op een plek waar veel andere planten het laten afweten.

Ook staan Geraniums bekend om hun sterkte,het lange doorbloeien en vergevingsgezindheid. Met meer dan 600 soorten is er ook een ruim aanbod voor de liefhebber. Voor elk wat wils dus en geschikt voor bijna elke plek in uw tuin. Wie in de wondere wereld van de geranium duikt is nooit uitgezocht en uitgekeken.

Op de wiki over Geraniums staat een mooi lijstje van de soorten die in Nederland in de vrije natuur te vinden zijn.

Enkele soorten in de spotlight

Geranium Khan
Geranium Khan

We hebben op dit  moment zo rond de 40 soorten in het assortiment. Zie ook de catalogus. Hier komen soms wat soorten bij en er gaan soms wat soorten af.

Zoals u nu en dan in de nieuwsbrief komt lezen is de catalogus een iets langer lopend projectje. Bent u dus opzoek naar een bepaalde geranium, vraag daar dan zeker na bij een bezoek aan onze kwekerij in Bunde. Soms staat er iets verborgen in de tunnelkas en vaak valt de betreffende soort wel ergens uit te halen door Pascal.

Hieronder volgt een korte beschrijving van de volgende soorten die we wat extra onder de aandacht willen brengen: Geranium Sweet Heidy (of Heidi), Geranium ‘Pink Penny’ en Geranium ‘Elworthy Eyecatcher’. We hadden hier ook de meer bekende Geranium Rozanne en Geranium Khan kunnen noemen, maar dan zou het lijstje wat langer worden. Dan zouden we ook de Geranium ‘Brookside’ of de Geranium renardii ‘Terre Franche’ kunnen noemen…..enzovoorts enzovoorts 🙂

 

Geranium ‘Elworthy Eyecatcher’

""</aDe ‘Elworthy Eyecatcher’ is in Nederland nog nauwelijks bekend en is afkomstig van Elworthy Cottage Plants uit Engeland.Deze zaailing is ontdekt door Jenny Spiller. Hoogstwaarschijnlijk is het een kruising tussen een Geranium endressii en een Geranium wallichianum. Deze cultivar bloeit werkelijk de hele zomer door net als Geranium ‘Rozanne’. Helaas hebben we op dit moment geen duidelijkere foto. Een foto van de bloem kunt u vinden op de website van de RHS.

Geranium ‘Pink Penny’

Dit is één van de langst bloeiende Geraniums. Deze Pink Penny is gevonden door Marco van Noort en is een cultivar van de Geranium wallichianum. Het is interessant (en wel grappig) om de patentaanvraag eens erbij te nemen. De patentaanvraag gaat over een plant maar door de formulering lijkt het wel alsof iemand een nieuw type auto heeft uitgevonden.

Geranium Pink Penny
Geranium Pink Penny

Als “de uitvinding” worden de volgende 7 eigenschappen genoemd:

  • 1. ‘Pink Penny’ heeft grote bloemen met een gemiddelde diameter van 3.5 cm.
  • 2. De bloemkleur van de ‘Pink Penny’is roze met donkerpaarse aders.
  • 3. ‘Pink Penny’ bloeit lang en rijk van mei tot laat in september.
  • 4. Het blad van de Pink Penny is middelgroen en lichtgroen gemarmerd.
  • 5. De plantopbouw van ‘Pink Penny’ is uitgestrekt en geschikt voor gebruik als bodembedekker.
  • 6. ‘Pink Penny’ valt gemakkelijk te vermeerderen door deling of weefselcultuur.
  • 7. Winterhard tot minstens USDA Zone 5.

Geranium Sweet Heidy

Ook deze cultivar komt van Marco van Noort. De soort is genoemd naar zijn vrouw. Nu vraag ik me alleen af of zijn vrouw Heidy of Heidi heet. Beiden namen komen voor op het internet. Ook dit is een cultivar van de Geranium wallichianum. De Sweet Heidy bloeit lang en uitbundig. De bloemen zijn driekleurig: paarsblauwe bloemen met een wit roze hart met rood paarse aders die vooral van de achterkant goed te zien zijn.

Helaas hebben we er op dit moment geen foto van. Ik zal de border dit jaar in de gaten houden om er wat mooie nieuwe foto’s van te maken.

Over het gebruik van foto’s op de website van Kwekerij Marnis.

De bovenstaande foto van de ‘Pink Penny’ komt van pixabay en is Free for commercial use. Al onze getoonde foto’s zijn of door ons zelf gemaakt of ze vallen onder een vrije licentie. Daardoor hebben we op sommige momenten niet de beste foto van een bepaalde plant of bloem. We kunnen natuurlijk niet zomaar een foto van het internet plukken en gebruiken op onze website. Waar foto’s gebruikt worden die niet door ons zelf gemaakt zijn zullen we

1. altijd eerst de auteur benaderen of

2. verwijzen naar de licentie die van toepassing is op de foto.

Heeft u zelf mooie foto’s van Geraniums (met of zonder soortnaam) vanuit uw tuin dan kunt u ze sturen naar nieuwsbrief-at-marnis-nl (de -at- even vervangen door een @). We zullen uw foto dan plaatsen op facebook en/of instagram.

Een reactie plaatsen