Exclusieve vaste planten en schaduwplanten
Exclusieve vaste planten en schaduwplanten
Marnis Plantenkwekerij Column Loek Peters

Gewenste en Ongewenste Gasten

Oude tuinboeken en tijdschriften verkondigen de stelling dat de tuinier bepaald wat gewenst en ongewenst is in de tuin. Voortdurend vergezeld van het woord moet of moeten. U moet snoeien, u moet mesten of gaten prikken in het gazon, u moet randjes knippen, u moet deze of gene heester of boom snoeien en ook nog volgens de regels van de schrijver.

Leest u een boek over vormsnoei, fruit, leibomen en andere kunstvormen in en met groen, dat is van een andere orde,zoals de groententuin dat ook is. Daarbij gaat het dan niet om schoonheid, maar om het paradijs op tafel en met een lege maag is er weinig te genieten, nietwaar? Laat staan dat de energie er is om een hemelse border aan te leggen.

Voor uw gemoedsrust is het toch het beste als u uw tuin inderdaad beschouwd als het paradijs en u weet, in het paradijs werkt niemand en moet niks. Vindt u geel mooi? Plant veel planten met gele bloemen en of de buurplanten al dan niet voldoen aan welk kleurenschema dan ook, niet uw probleem. Wenst u een border waarbij de planten wel volgens een kleurenschema geplant zijn, doen, is uw border in uw tuin en trouwens, wie bepaalt welke kleuren al dan niet combineren? Duizend kilometer van uw woonplaats vandaan hanteert men een totaal ander kleuren schema. Dat is het fijne van het paradijs, niks moet en alles kan.

Kijk eens of uw tuin een paradijs voor meer dan alleen planten kan en mag zijn. Plant vaste planten met bloemen waar hommels en bijen en al dat spul van houdt. Komen de vogels vanzelf, die houden ook van insecten. Wilt u vlinders in de tuin, kamperfoelie. Vlinderstruik en nog veel meer heesters zijn goed voer voor rupsen en u weet dat u die eerst moet verwelkomen alvorens de vlinders te kunnen begroeten. U kunt wel boos worden op de mol, die zorgt er voor dat in de bodem van uw tuin zuurstof krijgt en menige plant is daar blij mee. Hebt u problemen met mollen? Geen probleem, die zijn inmiddels hard op weg om uit te sterven vanwege de fanatieke bestrijding. Zo ook hommels, bijen en wespen en vul maar aan.

Een dichte haag, hulst, klimop, allemaal goede schuilplekken voor vogels. Die zomer en winter gevoerd worden. Het platteland mag dan als groen betiteld worden door menig bestuurder, het is wel een groene woestijn. Een paar soorten die geteeld worden, gras dat nog geen 5 cm hoog mag worden, daar groeit niks anders meer, dus ook geen bloemen en dus geen insecten, schuilplekken en wat al niet en dus geen vogels. Dat geldt ook voor de bebouwde kom, voortuinen met groen zijn een zeldzaamheid en achtertuinen idem dito.

Alle overhoeken zijn weg, niet netjes en rommelig. Gevolg: geen nestelplek voor de uilen die enorme hoeveelheden woelmuizen eten die er ook weer op uit moeten trekken om eten te vinden want ze zijn met teveel en dus is er aan van alles tekort

Alle tuinen qua oppervlak opgeteld levert een gigantisch aantal hectare en als die allemaal ingericht zouden zijn als een paradijs was deze column niet geschreven

loek peters

Een reactie plaatsen