Exclusieve vaste planten en schaduwplanten
Exclusieve vaste planten en schaduwplanten
Marnis Plantenkwekerij Column Loek Peters

Halfschaduw

Er zijn veel soorten schaduw. Onder een berk is de schaduw licht en gefilterd, onder een beuk diep. Aan de noordkant van een gebouw is een schaduw die kustenaars graag zien. Natuurlijk binnen de grenzen van lage gebouwen, zoals woonhuizen. Als richtlijn kan gelden dat planten die daarvan houden geen zon willen tussen 10 uur in de ochtend en 4 uur in de middag. Een ander aspect dat hiermee samenhangt is dat in de schaduw de grond meestal vochtig(er) is. Bosgrond is het voorbeeld, humusrijk, vochtig en van goede “kwaliteit”. Onder bomen en struiken doen die vele mooie voorjaarsbollen het prima en dan hebben we het over crocus, narcis, sneeuwklokje, anemoon, aronskelk en winterakoniet. Allemaal planten die hun cyclus draaien voordat het blad aan boom en struik zit.

Bij de keuze geldt natuurlijk de soort grond en op zandgrond groeien nu eenmaal andere planten dan op klei. In ieder geval zijn varens planten die het in de schaduw doen. Er zijn er zelfs bij die ook op droge rond groeien, zoals eik- en beukvaren.. Maar in de familie Driopteris, en Polystichum setiferum zijn ook voldoende soorten die drogere grond geen probleem vinden. Bodembedekkers kunnen schaduw opvrolijken en u weet, als er een plant staat die u daar wilt laten groeien kan er niks anders groeien. U hebt gemiddeld 7 stuks per vierkante meter nodig en u moet wieden. Het eerste jaar staan er min of meer kleine plukjes groen die niet overdadig groeien, wat u niet ziet speelt zich ondergronds af. De planten vestigen zich door veel wortels te maken en met schoffelen beschadigt u die natuurlijk. Na een of twee jaar is het plantendek zo goed als gesloten. Soorten zijn er vele, zoals bijvoorbeeld Lamium, de mooie dovenetels. Waar niet alleen u maar ook de onmisbare hommels blij mee zijn. Alleen de L. galeobdolon moet u maar uit uw tuin houden die groeit erg enthousiast. Vinca minor is mooie en kan ook zon hebben, mits er voldoende vocht is. Waldsteinia en Tiarella zijn prachig en ook Aruncus aethusifolius bedekt de bodem prima. Epimedium is een plaatje, de naam is niet voor niks elfenbloem. Pulmonaria is er in soorten en vele kleuren.

Lelietje der dalen is bekend en een goede bodembedekker. Oxalis oftewel klaverzuring is mooi, als de plek de plant aanstaat. Dat zijn van die gebeurtenissen die menig plantenmens voor raadsels plaatsen, gissen kan maar een echt antwoord waarom ‘n plant het hier wel uitstekend doet en elders niet is niet altijd duidelijk, dat is de beslissing van Moeder Natuur, die je het beste kunt accepteren en dat geldt voor alle planten. Planten hebben zonlicht nodig om te kunnen groeien. Als in de loop der tijd, de evolutie, jou in een bos laat groeien is de oplossing grote bladeren maken. Dat gaat zo goed als altijd samen met goede en vochtige grond. Maar dan hebben we het wel over de juweeltjes in de plantenwereld. De Rodgersia telt vier soorten die in de handel zijn, wordt een meter hoog en is prachtig, blad en bloem.. Astilboïdes is opvallend met echt grote bladeren en is erg mooi in combinatie met varens, Pulmonaria en Ajuga reptans, een lage bodembedekker. Darmera peltata bloeit eerst en maakt dan blad en groeit zelfs in natte grond, wordt tot een meter hoog. Wat lichter kan de aparte Kirengeshoma palmatum staan, heel apart en komt uit het Verre Oosten. Salomonszegel past ook in deze rij. Uiteraard kan de Helleborus goed meedoen in dit soort beplanting. En niet te vergeten de Hosta.

Ligularia is een mooie bladplant die echt niet tegen droogte kan en dat geldt voor al die grootbladige soorten. Met deze planten is een schaduwhoek om te toveren tot een juweel in de tuin. En op vochtige grond van goede kwaliteit wordt het dan ook echt iets aparts. Kies voor een paar grote soorten, poot die tussen de lage bodembedekkers. Opfleuren met de voorjaarsbollen die makkelijk tussen die bodembedekkers groeien en bloeien en dat doen voordat de vaste planten aan de slag gaan. Levert een langer tuinjaar. Zonder dat er veel extra moeite voor nodig. De lelie met de naam Lilium martagon kan er mooi bij, er zijn nog meer lelies die van halfschaduw houden, het is maar dat u het weet.

Een reactie plaatsen