Exclusieve vaste planten en schaduwplanten
Exclusieve vaste planten en schaduwplanten
Marnis Plantenkwekerij Column Loek Peters

Helleborus (maart 2017)

Prachtige voorjaars bloeier of moeten we zeggen winterbloeier. Hoe dan ook de plant is er altijd vroeg bij. Veel planten dragen ook een inheemse naam, Helleborus niet, het is de familienaam van deze planten.  Oud Grieks en in ieder geval een bepaald niet duidelijk verwijs naar de wortels die je niet moet eten. De plant werd voor medicinale doeleinden gebruikt, het is dus ook geen plant voor de groententuin, wel voor de kruidentuin.

De plek is niet zo moeilijk, goede grond, niet te nat en niet te droog, niet in de volle zon en ook niet in de diepe schaduw. De tweede naam is kerstroos en dat slaat op die vroege bloei. Een aantal soorten komt ook bij ons nog voor en is zwaar beschermd.. Helleborus foetidus en H. niger zijn de inheemse soorten

Veel van alle soorten, er komen er ook veel uit het voormalige Joegoslavie, zijn gekruist, cultivars heten die dan. Het verschil zit in de bloemkleur en daar is nogal wat variatie in.

Verzamelaars rusten niet alvorens alle soorten in hun tuin te kweken. Bij een aantal soorten hoef je niet zo moeilijk te doen, ze zaaien zich uit, vooral de H niger en kruisen vaak ook onderling. Of je daar dan weer iets bijzonders bij aantreft? Wie weet.

Maart en ook een stukje april zijn de maanden om op zoek te gaan in alle soorten die op de kwekerij staan. Ze staan dan in volle bloei en u ziet wat u koopt. Van de meeste soorten hangen de bloemen naar beneden, iets wat heel veel voorjaars bloeiers doen en met een goede reden, U weet bloemen bloeien niet om ons een plezier te doen, ze bloeien om nieuwe plantjes te maken via het zaad en dat wordt in de bloem gemaakt. Aangezien die voorjaarssmaanden nogal wat regen brengen moet dat voortplantings orgaan beschermd worden .

Er zijn een paar soorten die in ons klimaat last van vocht hebben, de bladeren worden dan zwart. Afkippen en in ieder geval niet op de composthoop, maar weg uit de tuin De felle zon wil bladeren nog wel eens verbranden. Sommige soorten blijven ook in de zomer groen, zoals de H, niger, anderen trekken zich terug en zijn er volgend jaar weer.

Ga op een mooie voorjaarsdag op zoek naar kleuren die u bevallen, het zijn planten die je veel plezier schenken.

loek peters

Een reactie plaatsen