Exclusieve vaste planten en schaduwplanten
Exclusieve vaste planten en schaduwplanten
Rozen Marnis Plantenkwekerij

Het planten en verzorgen van rozen

Standplaats

Rozen houden van een luchtige en zonnige standplaats. Plant klimrozen minimaal 50 cm van een muur i.v.m. de zuigende werking van de steen. Graaf ,indien mogelijk, een stuk regenwaterbuis of een omgekeerde PET-fles zonder dop en bodem bij het plantgat in de grond.

Laat de buis een paar centimeter boven de grond uitsteken om te voorkomen dat de griezels die ’s nachts rond uw huis zwerven, zoals kevertjes, muizen, padden, kikkers, jonge egels etc., in uw rozen bewateringsbuis tuimelen.

Het planten

Zeker in zware klei en leem hebben jonge, pas geplante rozen het moeilijk. Maak daarom een ruim plantgat en verbeter de uitgegraven grond met 1/3 grof zand of potgrond. Maak ook de bodem van het plantgat wat los en gooi wat verbeterde grond terug. Rozen moeten met het oculatiepunt- de knobbel op de stam waar de takken uitkomen- ongeveer 5 cm, onder de grond geplant worden. Iets dieper is minder schadelijk dan te ondiep, maar het gebruik van een duimstok is overdreven. Goed geplant zal de struik vanuit de oculatie regelmatig nieuwe scheuten maken en minder gevoelig zijn voor vorstschade. Bij rozen op de kale wortel moeten de wortels wat gespreid worden, zodat de plant naar alle kanten goed kan groeien. Een ruim plantgat voorkomt dat de wortels langs de randen van het plantgat gaan “ronddraaien” waardoor de plant nooit goed zal groeien. Na het planten gooit u een hand gedroogde koemest rond de plant en wat compost.

Bij rozen in een pot maakt u een zelfde plantgat als hierboven beschreven en zet – om de juiste diepte te meten- de roos met pot in het gat. Bedenk dat na verwijdering van de pot de plant ± 2 cm dieper komt te staan. Vervolgens vult u het gat met de verbeterde grond. Geef jonge rozen de eerste 2 jaar in droge perioden voldoende water.

Snoeien

Hoe ingewikkeld sommigen het ook willen maken, het snoeien van rozen is een kwestie van gezond verstand en een paar eenvoudige regeltjes. De snoei gebeurt in maart zodra de ‘ogen’ uitlopen. Het belangrijkste is zelf te ervaren wat de groeikracht van uw roos is op haar eigen individuele standplaats. Hoger laten worden, betekend hoger snoeien en lager omgekeerd. Bedenk wel: Snoeien doet bloeien. Diep snoeien geeft grotere bloemen, omgekeerd méér bloemen.

Doorbloeiende heesterrozen worden tot op de helft of ⅓ teruggesnoeid waarbij de bovenste ogen bij voorkeur naar buiten moeten wijzen.
Zomerbloeiende en oude/historische rozen worden de eerste drie jaar alleen in vorm gesnoeid. Na het derde jaar doet u alleen verjongingssnoei, d.w.z. na de bloei snoeit u gezonde takken ⅓ terug. Verder verwijdert u oud en dood hout. Bij alle heesterrozen moet u ervoor zorgen dat het hart van de plant open en luchtig blijft.

Doorbloeiende klimrozen hoeven de eerste twee jaar niet gesnoeid te worden. Zie verder onder ‘Enkele tips’.
Boomklimmers of ramblers bloeien op het overjarige hout en worden helemaal niet gesnoeid. Snoei nooit vóór de winter, maar kort ze desnoods wat in. Overings geven wij op de twee laatste twee zaterdagen in maart snoeidemonstraties waarbij u zelf in onze rozen mag knippen. Deelname is natuurlijk gratis.

Voeding

Rozen houden van zware grond. Het gebruik van speciale rozenmest is alleen goed voor het humeur van de verkoper. Alleen wie op zand tuiniert, zou u het kunnen gebruiken. Wij op onze leemgrond geven onze jonge rozen 3 maal per jaar een handje Culterra; dat zijn gedroogde koemestkorrels met een aantal organische toevoegingen. Maart, juli en november. Volwassen rozen in maart, april, mei, juni, juli, augustus, september en november.

Belagers

Luizen zijn gek op rozen. Deze diertjes hebben een voortplantingscyclus van 10 dagen. Het belangrijkste bestrijdingsmiddel is de kalender. Vul een plantenspuit met water, een scheutje spiritus en een kneepje afwasmiddel. Met dit mengsel gaat u uw luizen te lijf. Vervolgens zet u op uw kalender, notebook of organiser 10 dagen later: Luizen doden. Dat doet u in totaal 3 maal en u zult weinig last hebben van deze monsters.
Meeldauw en sterreroetdauw zijn schimmels die op de wind worden meegevoerd. Vrijwel alle rozen zijn er in meerdere of mindere mate gevoelig voor. Rozen waarvan bekend is dat ze gevoelig zijn verkopen we niet, behalve unieke rozen waarvoor geen vervanger bestaat. De bestrijding begint al in het najaar door het verwijderen van alle afgevallen blad, want de schimmels overwinteren ook in de grond. Als u uw rozen in een goede conditie houdt, zijn ze minder gevoelig. Wij zijn op de kwekerij overgestapt naar een biologisch middel dat in 2008 en 2009 bij een praktijkproef op de kwekerij tot verbluffende resultaten leidde. Bijkomend effect is dat de roos voor luizen geen smakelijk hapje meer is. Inmiddels verkopen we het in kleinverpakking.

Enkele tips

Het begrip doorbloeiend bij rozen is een verwarrend begrip, omdat ze na de bloei een pauze nemen van zo’n 6 weken om nieuwe knoppen te zetten en vervolgens weer te bloeien. We kunnen van deze eigenschap gebruiken maken door zodra eind april, begin mei de knoppen verschijnen de helft van de takken een stuk terug te snoeien, waardoor de bloei van die takken 6 weken vertraagd wordt. Daardoor krijgen we later een snellere opvolging van de bloei. Knip vervolgens steeds de uitgebloeide takken goed terug om een compactere plant te houden. Vergeet het 5de of 7de blad, dit is onzin. Klimrozen moeten niets als een raket naar boven worden geleid, want dan bloeien ze alleen onder de dakgoot en de onderste meters bestaan uit kale staken. Leidt de klimrozen zoveel mogelijk horizontaal en voorzichtig in ruime bochten naar boven. Dat dwingt de in de bladoksels aanwezige ‘slapende ogen’ uit te lopen. Aan de verste uitgelopen twijgen komen de bloemen. U knipt er het eerste jaar alleen de uitgebloeide bloemen uit, maar de jaren daarna snoeit u ze terug op ongeveer 1 cm, waarna ze vaak met meerdere twijgen per oog uitkopen en u van onder af een gelijkmatiger bloei krijgt. Dat werkje doet u ook in maart. Bij rozen om een rozenboog gaat u op delfde wijze te werk. Elke 3 jaar worden één of meerdere van de oude hoofdtakken verwijderd om de plant te verjongen.

Opschot

Rozen worden vrijwel altijd geënt op een wilde roos. Een eigenschap van wilde rozen is het maken van opschot bij beschadiging van de wortels door spitten of schoffelen. Wilde scheuten worden herkend aan een ander soort blad, dunnere stengels en meer stekels. Afknippen heeft geen zin, dat maakt het alleen maar erger. Een wilde scheut graaft u vrij tot de wortel en scheurt hem vervolgens rigoureus af.

Garantie

Wij verkopen alleen eerste kwaliteit rozen. Anders gezegd; alleen goede en gezonde rozen verlaten onze kwekerij. Wat daarna met onze rozen gebeurt, onttrekt zich aan onze waarneming. Daarom geven we – inmiddels wijzer geworden – geen garantie op nagroei.

Wij wensen u veel plezier met uw rozen

Neem ook eens een kijkje op de Facebook Pagina van Marnis Kwekerij of bekijk mooie foto’s van vaste planten op de instagram pagina van onze kwekerij. We proberen hier wekelijkse mooie foto’s te tonen van onze tuinen en andere activiteiten op onze kwekerij.

Wilt u een indicatie krijgen van ons assortiment? Kijk dan even op de catalogus pagina van de website