Natuurlijk, die donkere zes weken rond het jaareinde duren twee keer zo lang als het zelfde verschijnsel in de zomer, zes weken licht en nog eens licht. Dat verschijnsel is elk jaar voor een tuimens weer even spannend, die cyclus van komen en gaan en die invloed daarvan op onze tuinen alles wat daarin gebeurd. En soms het verlangen naar voorjaar en zomer, je zou bijna in de tropen willen wonen.. Met de opmerking dat daar op menige plek zes maanden alles kaal is, dat is nog al wat.
Steeds meer beseft men dat ook de kleine tuin een grote bijdrage levert aan het ecosysteem. Mits op een eco vriendelijke manier beheerd. Water vast houden, veel planten waar insecten en vogels wat aan hebben, kortom natuurvriendelijk onderhoud. En dat wil zeggen, niks afknippen, zeker van de vaste planten niet. Dat is een echt voorjaarskarwei. Het schoonheids ideaal zoals de tuinboeken uit de vorige eeuw verkondigen is totaal achterhaald, wetenschappelijk onderbouwd nog ook. Schoonheid onderbouw je wetenschappelijk niet, we hebben het in ons land ( kijk eens naar Engeland) als maar over netjes, in de natuur onbekend.
Kennelijk moeten we in ons land leren genieteen van al die winterkleuren en silhouetten.. De fier rechtopstaande stengels van gras en zonnehoeden. De stengel van het vingerhoedskruid, de fuchsia die niet weet of hij stoppen moet of niet. Rozen kunt u ook in het voorjaar knippen, wel zo fijn en zeker veilig tegen invriezen van de takken , als het soms zou gaan vriezen Tegen die zelfde kou is dat afstervende loof een prima deken. Een schuilplaats voor allerlei leven dat ook wij, de mens, nodig heeft of we dat beseffen of niet. Die opengeknipte stengels lopen vol water en bij de minste geringste nachtvorst knapt die stengel dan en de nieuwe groeipunt ook.
Voor de verspreiding van planten zijn vaak vogels nodig. Prima als u die het hele jaar voert, ze hebben een groot tekort aan eten, de zaadeters. En de insecteneters die blijven en niet naar het zuiden verhuizen, – heel verstandig, in dat zuiden wordt je gevangen en opgegeten- vinden er ook veel van hun gading. Als hij/zij nog niet uitgestorven is vindt de egel een plek onder het afgevallen blad. En blijven eitjes van menig belangrijk insect over. Wie maakt trouwens uit of dat ene insect wel en dat andere niet belangrijk is. We komen een heel eind in de goed richting als tuinmensen zoals menig wetenschapper toegeeft, alleen maar meer vragen en minder antwoorden te krijgen
Verbaas u over de cyclus, de antwoorden van de planten en dieren in uw tuin op die cyclus, de wijze waarop ze er mee omgaan en geniet van al die totaal andere kleuren en vormen dan een half jaar geleden in de tuin te zien waren. De vogels die dag na dag de vruchten van de meidoorn eten, het winterkoninkje dat minutieus tak voor tak afzoekt naar eetbaars en als het dan al eens een keer vriest, het met mooie kant afgezette silhouet van de border en dat fraaie web van de kruisspin. Mijn antwoord op mijn vraag is: de tuin is winterklaar zoals die er bij staat/ligt en pas in het voorjaar weer om hulp vraagt. Paden en gazon vrij van blad, hup naar de border in, nu een deken en straks nieuw voedsel.
loek peters