Sinds we de kwekerij overgenomen hebben, zijn alle chemische bestrijdingsmiddelen van de kwekerij verbannen. Gebruik van deze middelen past niet in onze filosofie en er zijn bijna altijd wel biologische alternatieven voorhanden die het zelfde effect hebben. We hebben in de loop der jaren een groot aantal preparaten verzameld om de meest voorkomende kwalen en plantenschaden te voorkomen. Uiteraard geven wij nooit de garantie dat een preparaat feilloos werkt, maar u kunt het op zijn minst eens op deze manier proberen. Deze lijst wordt regelmatig bijgewerkt als we weer ervaring hebben opgedaan met een nieuw preparaat.
Natuurlijke bestrijding schimmels op rozen en andere planten
Veel planten en in het bijzonder veel oudere rozen soorten kunnen last hebben van schimmels. Schimmels zijn meestal te herkennen aan verkleuringen op de bladeren. De bekendste zijn Roest (oranje spikkels op de boven- en onderzijde van het blad, Sterroetdauw (zwarte vlekken op de bovenzijde van het blad en meeldauw (witte poeder op de bladeren en toppen).
Uiteraard zijn er allerlei chemische bestrijdingsmiddelen, maar veel schimmels worden van tijd tot tijd resistent tegen deze produkten. Het resultaat hiervan is dat er regelmatig naar een ander middel gegrepen dient te worden. Goed voor de handel, maar in veel gevallen slecht voor de natuur. Door deze bestijdingsmiddelen worden niet alleen de schadelijke schimmels gedood, maar ook de nuttige soorten die vaak onder de grond leven en zorgen voor een gezond bodemleven en de weerstand van planten op peil houden. Zijn deze schimmels weg, dan gaat het met de plant ook bergafwaarts.
Beter is het om ervoor te zorgen dat de plant van binnenuit sterker wordt gemaakt, waardoor schimmels veel minder kans krijgen. Dit betekent dat de celstructuur verbeterd dient te worden. Celwanden beschermen de cel tegen invloeden van buitenaf. Schimmes en ook bladluizen moeten door deze celwanden heen om bij de celinhoud te kunnen komen. Is deze wand stevig en dik dan kunnen ze lastiger bij de inhoud en gedijen ze niet. Hoe wordt dit bereikt? Door ervoor te zorgen dat de celwanden steviger worden. Dit wordt bereikt door het inbrengen van silicaten in deze structuur. De plant neemt deze meestal via de wortels en in sommige gevallen via het blad op. Wanneer u dit proces wilt versterken kunt u bijvoorbeeld lava- of steenmeel op de grond strooien (ruim verkrijgbaar bij tuincentra en b.v. een Boerenbond). Eén of twee eetlepels bij de aanplant van rozen door de grond mengen verricht wonderen!. Jaarlijks een eetlepel per plant houdt de hoeveeheid silicaten op peil, zodat er altijd een voorraad voor de plant beschikbaar is.
Heeft een plant veel last van schimmels dan kan er b.v. een preparaat van Heermoes gemaakt worden. Dit spuit u onverdund op de onderzijde en bovenzijde van de plant. Binnen 2 weken drie keer herhalen en daarna zijn de meeste schimmels weg of sterk verminderd. Er zijn nog een aantal huismiddeltjes die u kunt toepassen tegen schimmels. Ze hebben een aantal voordelen: er is nauwelijks sprake van opbouw van resistentie, ze zijn niet schadelijk voor mens en dier, ze zijn goedkoop en werken in een aantal gevallen beter dan chemische producten. Enige nadeel is dat het soms even tijd kost om ze te maken. Wij gebruiken zelf een product met de naam Biofeed als extra “Boost” voor onze planten. Dit biologische product is gemaakt van een algenextract en bevat alle mineralen en sporenelementen die een plant nodig heeft. We hebben hier uitstekende resultaten mee behaald.
Bestrijding Leliehaantje op lelies en fritillaria’s
Wie al eens lelies, keizerskronen of kievitsbloemen heeft geplant kent deze kevers. De rode kevers en hun afzichtelijke larven ruiken de eerder genoemde planten op kilometers afstand. Van heinde en ver komen ze aangevlogen en knagen net zo lang aan bloemen, bladeren en stengels totdat er nog alleen maar zielige, kale stengels overblijven. De bloembol in kwestie is dan niet meteen dood, maar vaak behoorlijk verzwakt. Na één of twee seizoenen is de bloei nog minimaal, in veel gevallen gaat de plant uiteindelijk dood. Een hoop geld minder en een illusie armer, wordt er afgezien van een tweede poging en worden lelies en co uit de tuin geweerd.
Ook in dit geval zijn er probate, maar zeer gevaarlijke producten op de markt die het Leliehaantje (en veel andere insecten) de das om doen. Er is ook een mild maar werkzaam biologisch alternatief. Een extract van Salie en eikenschors. Dit mengel wordt gewoon op de planten gespoten en de Haantjes verdwijnen, omdat ze de lelie niet meer als lelie herkennen. De plant neemt de etherische olieën van de salie en de eik op, waardoor de voor de haantjes onweerstaanbare leliegeur wordt gemaskeerd. Opnieuw opbrengen als er weer haantjes worden gesignaleerd.
Bestrijding slakken in de tuin
Nagenoeg iedereen heeft last van slakken in zijn tuin. Na een warme, vochtige periode kunnen ze zo massaal voorkomen dat er geen enkele Hosta, Dahia of Ridderspoor meer overleeft. In veel gevallen is bestrijding goed mogelijk. Veel gebruikte biologische methodes zijn biervallen. (een in de grond ingegraven potje met enkele centimers bier er in trekt slakken aan, waarna ze in een dronken bui verdrinken in het bier). Na enkele dagen moet het bier weer vervangen worden! Een andere (dure) methode is het plaatsen van koperen kragen rond gevoelige planten. De slakken die buiten de ring zitten, durven niet over het koper te kruipen omdat ze dan een schok krijgen. Zelf gebruiken we op de kwekerij het product “Escar-go” van ecostyle. Een product dat ijzer bevat en niet schadelijk is voor vogels en egels. Slakken die ervan gegeten hebben, hebben geen eetlust meer en zijn binnen enkele dagen verdwenen. Veel mensen zeggen dat ze slechte ervaringen hebben met dit product, maar meestal komt dit doordat het product niet goed wordt toegepast. Wij hebben veel succes met de volgende werkwijze:
Eind februari, begin maart wordt ruim rondom planten die gevoelig zijn voor slakkenvraat een theelepel slakkenkorrels per vierkante meter gestrooid. Doe dit tegen de avond en niet ‘s morgens. Als er slakken zijn, zijn de volgende morgen de meeste korrels verdwenen. Herhaal het strooien dan nogmaals zoals bij de eerste avond. Meestal blijven de korrels de tweede dag netjes onaangeroerd. Zijn de korrels weer op, herhaal het dan net zo lang totdat de korrels blijven liggen. Blijven de korrels liggen dan zijn er op dat moment geen slakken meer in de buurt. Eventuele slakken die later uit eitjes komen worden bestreden door twee weken later nogmaals te stooien zoals tijdens de eerste nachten. Meestal blijven de slakken dan erg lang weg. Zijn er weer slijmsporen of vraatsporen op de planten te zien wordt het hierboven beschreven proces herhaald. Succes verzekerd!
Wilt u zelf een product maken dat de slakken verjaagt, dan kunt u knoflook in water koken en het extract op de betroffen planten spuiten.
Bestrijding woelmuizen en mollen
Woelmuizen zijn knaagdieren die onder de grond leven en aan nagenoeg alle plantenwortels knagen. Hele tuinen worden op vakkundige wijze geruimd tot ongenoegen van de eigenaar van de tuin. Eén optie is het poten van planten die door deze beesten worden gemeden (Euphorbia’s, Helleborus, Narcissen, Boshyacinten). Een andere optie is ze te verjagen met geur. Vangen met vallen is ook een optie, maar kost vaak wat meer tijd en is niet voor iedereen een optie!
Bestrijding bladluizen op planten
Bladluizen komen elk jaar welk ergens in de tuin massaal voor. Meestal is dat aan het einde van het voorjaar of in de vroege zomer op het moment dat de temperaturen aangenaam zijn en de planten lekker snel groeien. De bladluizen hebben dan een lekkere temperatuur en een constante aanvoer van voedingsstoffen. Ideale omstandigheden om zich snel te vermeerderen. Als u weining natuurlijke vijanden in de tuin heeft kunt u een mengsel van water, spiritus en zachte zeep op de planten spuiten. Regelmatig herhalen als er weer veel bladluizen zijn.
Neem ook eens een kijkje op de Facebook Pagina van Marnis Kwekerij of bekijk mooie foto’s van vaste planten op de instagram pagina van onze kwekerij. We proberen hier wekelijkse mooie foto’s te tonen van onze tuinen en andere activiteiten op onze kwekerij.
Wilt u een indicatie krijgen van ons assortiment? Kijk dan even op de catalogus pagina van de website