Exclusieve vaste planten en schaduwplanten
Exclusieve vaste planten en schaduwplanten
Kwekerij Mranis

Natuurlijke bestrijding schimmels (Recepten)

Iedereen kent ze wel: grootmoeders tips. Soms niet meer dan een lapmiddel vaak verrassend doeltreffend. Op deze pagina staan zo veel mogelijk  tips om ongewenste insecten, onkruid, ziekten etc. aan te pakken. We gebruiken ze allemaal op de kwekerij omdat we geen gebruik willen maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Heeft u “nieuwe” tips of links naar goede sites die tips geven laat het ons even via de mail weten. Veel plezier met kokkerellen!

Natuurlijke bestrijding schimmels op rozen en andere planten

Heermoes-extract (voor 1 liter)

Knip 100 gram vers Heermoes (onkruid dat in veel bermen voorkomt) in korte stukjes van circa 1 à 2 centimer. Doe het Heermoes in een pan en giet 1 liter water erbij. Breng het geheel aan de kook en laat het een 1/2 uur zachtjes pruttelen. Laat het geheel afkoelen en filtreer het geheel over een vergiet. Vang het extract op en spuit hiermee (preventief) uw gevoelige planten in. Bij een sterke aantasting van Roest, Meeldauw of Sterroetdauw binnen een periode van 2 weken, 3 keer inspuiten. Daarna als de eerste schimmels weer opduiken op de jonge bladeren. Het etract is circa 3 maanden houdbaar.

Melkpreparaat tegen meeldauw (voor 1 liter)

Neem 100 ml verse melk (niet gepastriseerd, liefst vers van de koe) en voeg hier 900 ml water aan toe. Meng dit goed en spuit uw planten hiermee in. Meermaals herhalen bij hartnekkige schimmels

Bakpoeder-koolzaad olie extract tegen meeldauw (voor 5 liter)

Voeg aan 5 liter water drie pakjes bakpoeder en 50 ml koolzaad olie. Voeg enkele druppels afwasmiddel toe en spuit de aangetaste planten hiermee van boven tot onder in. Preventief elke 2 weken spuiten. Sterk aangetaste delen wegknippen

Bestrijding Leliehaantje op Lelies en Fritillaria’s

Salie-eik extract (voor 1 liter)

Knip 100 gram echte Salie (Salvia officinale) klein en voeg hier 1 liter water aan toe. Neem twee lange twijgen van een eikenboom en verwijder de schil ervan. Voeg de schil aan het water met de salie toe. Kook het geheel zachtjes gedurende een 1/2 uur. Giet het preparaat af en vang het op. Spuit uw Lelies, Keizerskronen en Kivietsbloemen hiermee in. De Leliehaantjes zullen de planten links laten liggen. Herhaal de procedure als er weer Haantjes worden gesignaleerd.

Bestrijding slakken in de tuin

Biervallen: een groentepot of beker in de grond. Doe hier enkele centimeters bier in. Slakken worden aangetrokken door de reuk van het bier en verdrinken daarna in het bier. Regelmatig vervangen door nieuw bier.

Koperkragen rondom gevoelige planten. Bij bouwmarkten en tuincentra zijn koperstrippen verkrijgbaar. Vang eerst alle slakken direct rondom de plant weg, Plaats dan de strip rondom de plant en zorg ervoor dat er geen bladeren over de strip hangen. De slakken kruipen niet over het koper naar de plant.

Escar-go van Ecostyle: Strooi volgens verpakking ‘s avonds een ruim gebied rondom de aangetaste plant. Als de korrels de volgende morgen weg zijn strooit u de volgende avond opnieuw. Herhaal dit proces totdat de korrels blijven liggen. Na 2 weken de procedure herhalen om de jonge slakken die uit de eitjes gekomen zijn weg te vangen. Wij strooien de eerste keer eind februari of begin maart en hebben na toepassen van de bovenstaande procedure nog weinig last van slakken. Wanneer u weer vraatsporen ziet opnieuw herhalen. Gebruik niet te vee korrels als er geen slakken zijn, blijven ze alleen maar liggen en zijn dan na een paar dagen beschimmeld.

Bestrijding woelmuizen en mollen

Wanneer u geen gebruik wilt maken van gif om woelmuizen te bestrijden, kunt u gebruik maken van klemmen. Er zijn een aantal typen op de markt en de leverancier kan u vertellen hoe ze gebruikt moeten worden.

U kunt de muizen ook verjagen door een stinkend goedje in de gangen te gieten. Eén daarvan is zure karnemelk. Laat karnemelk zuur worden en als het goed stinkt giet u een flinke hoeveelheid in de gangen. 

Bestrijding bladluizen op planten

Spiritus-zachte zeep

Een oud en effectief middel tegen bladluizen is het volgende middel: Neem 1 liter water, 20 ml spiritus en twee eetlepels zachte zeep (b.v. van het merk Driehoek). Neem een garde en klop het geheel tot een kleverig mengsel. Spuit de planten van boven tot onderen in en herhaal dit na 20 minuten. Herhalen als er weer een nieuwe aantasting is. Niet spuiten bij sterke zon i.v.m. verbranden van de bladeren.

 Preventief: steen- en/of lavameel

Wij hebben ook goede ervaring met steen- en/of lavameel. Strooi 1 à 2 eetlepels meel rond gevoelige planten en de in het meel aanwezige silicaten worden in de celwand van de planten ingebouwd, waardoor deze steviger worden en minder last van bladluizen hebben.

Bestrijding schildluizen op planten

Leinolie

Planten die aangetast zijn door schildluis kunnen ingespoten, of ingesmeerd worden met leinolie. Zorg dat de schildjes bedekt worden met de olie, zodat er geen zuurstof meer bij de insecten onder de schildjes kan komen. Herhaal dit na enkele weken. Gebruik een hogedrukspuit of kwast om de schildjes te bedekken.

Bestrijding taxuskever

U kunt de taxuskever, die o.a. heuchera, sedum, saxifraga, bergenia en cyclamen kan aantasten kan op eenvoudige wijze bestreden worden met nematoden. Deze aaltjes zijn verkrijgbaar bij verschillende tuincentra of via internet te bestellen. Lees de beschrijving voor de juiste tijd van toepassen. Bij sterke aantasting jaarlijks herhalen.