Bollen uitzoeken hoort bij het einde van de zomer en dan zal de keuze vallen op bollen die volgend jaar in het voorjaar of de zomer bloeien. De titel zou dus moeten luiden: in het voorjaar te planten bollen die in de zomer bloeien. Zo’n titel wordt in deze zogeheten snelle tijd natuurlijk als veel te lang ervaren maar geeft wel precies weer waar het over gaat.
Voor de hand liggend zal de gedachte uitgaan naar bijvoorbeeld gladiolen. Die inderdaad in maart/april de grond in moeten. De grootbloemige zijn meer voor de snij dan op hun plek in de tuin, ze voegen zich niet zo goed in een beplanting. Maar er zijn ook kleinbloemige soorten in de handel, die er net als de grote voor de winter uit de grond moeten. Die kleine passen beter in de tuin. Er zijn mooie kleine botanische gladiolen in de handel die echt niet winterhard zijn maar wel mooi.
Bollen voor in de pot op het terras of balkon zijn er veel en mooi. Rapsterretjes oftewel Rhodohypoxis is een heel leuk kleinbloemig bolgewas en heel makkelijk. In de zomer zon en voldoende water, in de winter vorstvrij en droog en verpotten eind februari. Fijn grasachtig loof en leuke bloemen heeft de familie Thulbagia en die komen net als de rapsterretjes uit Zuid-Afrika en moeten ook het zelfde behandeld worden. Eucomis komt er ook vandaan en de bloei doet de plant lijken op een ananasplant. Kan in de volle grond maar ook in een pot.
De lelie familie kent en lange lijst soorten. Botanische en nog meer gekweekte soorten. Plant lelie diep en tussen bodembedekkers zodat de grond koel blijft, Diepte zeker 20 cm en de in de handel zijnde lelies zijn allemaal winterhard. Mooi in de schaduw van struiken en bomen, niet te donker, is de Lilium martagon , de Turkse lelie. Er zijn flink wat cultivars in deze groep met bloemen in wit, geel, roze en donker wijnrood, u kunt kiezen. Waar de lelie last van kan krijgen is van is van het leliehaantje. Een mooi oranje gekleurd kevertje, wegvangen op tijd is de enigste oplossing.
Een leuk sieruitje is Allium carinatum en A. tuberosum, beiden bloeien laat in de zomer met paarse en witte bloemen en het familielid Leucocoryne houdt ook van klei en zon en bloeit in verschillende kleuren. Een heel andere groep zijn de kleine orchideeën die nog niet zo lang geleden behoorlijk duur waren en nu voor ’n redelijke prijs te krijgen zijn en dan hebben we het over Bletilla en Pleione. In de stad en met wat lichte bedekking in de winter gaat het prima, in een pot kan natuurlijk altijd. Beiden bloeien in de voorzomer en zijn mooi, gewoon mooi. Ook apart is de Hippeastrum en die kan in de tuin en dan geldt dat vooral voor de zogeheten multiflora en de kleinbloemige soorten die vaak twee stelen hebben. Natuurlijk voor de winter naar binnen en vorstvrij.
Mogelijk toch wel het beroemdste lid van deze club is de Dalhia en de vormen , hoogte en bladkleur worden steeds gevarieerde . Vooral de enkelbloemige zijn erg mooi en ook het blad is veel mooier dan van de dikke, die ook hun charme hebben, daar niet van, maar dan in de vaas. Wandel maar eens door het Dahlia vak en kijk naar al de bladeren, vaak rood-bruin met passende bloemkleur en met nog mooier enkel bloemige in alle kleuren. Mooi voor in de pot, mooi in de volle grond en de soorten rijkdom is zo groot dan je bijna geen keuze kunt maken. In de pot voldoende eten en de uitgebloeide bloemen plukken,je hebt maanden kleur en plezier.