Exclusieve vaste planten en schaduwplanten
Exclusieve vaste planten en schaduwplanten
Marnis Plantenkwekerij Column Loek Peters

Zomerse hitte

We spraken er al over, na de winter die geen winter was en wat dat voor plant en tuin betekende blijken ook nu zomerse overdrijvingen in de tuin een rol te spelen. De bekende en beruchte hondsdagen op het eind van juli en de eerste decade van augustus zijn dit jaar wel heel nadrukkelijk aanwezig.. In een bui van een paar uur meer water dan het maand gemiddelde is nog al wat. Gepaard gaande met stevige windvlagen kan zo’n bui in de tuin onder hoge planten een ravage aanrichten. Als je er als tuinmens geen moeite mee hebt om de wolkenkrabbers onder de planten te steunen, doen. Wil je planten laten zien wat ze zelf kunnen kies dan voor grassen en bamboe, zoals ze in het Verre Oosten zeggen: meebuigen, maar niet breken. Veel bloemrijke planten die in deze tijd bloeien komen uit streken waar ze vaak samen met grassen groeien. De prairietuinen zijn er een voorbeeld van. De Amerikaanse prairie is het grote voorbeeld. Hoge temperaturen en een vaak even hoge vochtigheid ( benauwd dus!), soms weken achter elkaar en dan hevige onweersbuien, zelfs tornado’s.

Als de planten die daar thuis horen nu elke zomer bij het geringste verdrogen of omkiepen zijn ze gauw uitgestorven en zo werkt dat in de natuur niet. Moeder Natuur weet precies hoe het moet. Zo stevig dat ze niet omvallen. Omgevallen kun je niet bloeien en zaad vormen en dat is waar het planten om gaat. Ze bloeien echt niet voor ons. Echinacea, Rubeckia, Helenium, om de bekendste maar te noemen, het moet al erg te keer gaan willen ze omvallen. De keuze is veel groter, zowel qua kleur, bloemvorm, hoogte en noem maar op . In de tuin op de kwekerij zijn ze allemaal te bewonderen. Niet uit de prairie wel uit de buurt, om te beginnen in Mexico, komen ook van die mooie zomer/herfstbloeiers voor, de Dahlia. Lang uit de gratie, weer helemaal terug, maar niet de enorme bollen. Ook mooi, maar apart en niet zo op hun plaats in de tuin. Nee, de nieuwe soorten hebben erg mooi blad, vormen een volle struik, hebben geen of nauwelijks gevulde bloemen, maar wel erg mooie en aparte bloemen die bijna niet lijken op wat men normaal onder dahlia verstaat.

De beroemde Engelse tuindame, Marjorie Fish die tuinierde op East Lambrook Manor in Somerset plantte dit soort planten in potten en zette ze tussen de rest. Succes verzekerd en kijken op internet naar deze wonder mooie tuin kan ook nog altijd. Er zijn meer van die uitzonderingen. Wat denkt u van Crocosmia? Of Agapanthus? Of een mooie varen of zeldzame Hosta.? Zeker in deze tijd waarin er minder bloeiende planten zijn is dit een geweldige vondst. Probeer het maar eens. Overwinteren kan in de pot als ze maar vorstvrij staan en zeker niet meer dan dat. Dus onder een afdakje en pas als de winter er werk van maakt vorstvrij onder brengen. Bovendien doen we bijen en hommels en meer van dat voor ons noodzakelijk spul er een groot plezier mee,.ook die komen nu wel wat te kort. In tuinenland Engeland gaan steeds meer stemmen op om die strakke en tegennatuurlijke wijze van tuinieren los te laten. Als u toch op internet zit kijk maar eens naar de tuin Great Dixter of de tuin van Beth Chatto. Grote tuinen, dat is waar, maar met hoeken en hoekjes zo in een kleine tuin te gebruiken. Met pot en al.

Staat er een boom of struik in uw tuin en is het er droog? Kijk eens naar de Cyclame. Over ’n maand of zo wat zijn ze er weer. Koop geen losse knol m aar een bloeiende plant. Onder die boom of struik planten, net zoals in de pot en verder niks doen. Na enige tijd komen er steeds meer plantjes bij, ze zaaien zich heel goed uit en dus moet de schoffel roesten. Ook het blad is mooi en als de zomer komt is alles verdwenen en zo tegen eind augustus zijn ze er weer en dat tot volgend voorjaar. Koop zeker geen grote bollen die zijn uit de natuur geroofd en een losse bol wil nog wel eens uitgedroogd zijn. Dus: plant potplanten ook van deze planten.

Een reactie plaatsen