Exclusieve vaste planten en schaduwplanten
Exclusieve vaste planten en schaduwplanten
Marnis Plantenkwekerij Column Loek Peters

ANEMOON

terug

Deze grote familie kent lieflijke planten en alle leden van de club maken indruk. Bovendien maken ze ook nog eens gebruik van veel verschillende grondsoorten, licht en jaargetijde. Anemoon is ook een van de weinige familie waarbij onze Nederlandse naam dezelfde is als de wetenschappelijke.

Anemone is afgeleid van het Oud-Griekse anemos en dat betekend wind. De ene helft deskundigen zeg dat deze naam, windbloem, gegeven is omdat de bloemblaadjes vlug wegwaaiden, de andere helft deskundigen zegt dat dit komt omdat de planten vaak op winderige terreinen groeien. Het is maar wat je er voor geeft. Ze horen thuis in de familie van de boterbloemachtigen, Ranunculaceae en daarin mag u dan weer ranonkel uithalen. Klinkt allemaal ingewikkeld,voordeel is dat alle plantenmensen van de hele wereld ongeacht hun moederstaal weten over welke plant je het hebt.

In Zuid-Limburg denken we bij anemoon al vlug aan de hellingbossen en terecht. Grote vlakken met Anemone nemerosa, naam afgeleid van open plekken in het bos, aldus de oude Romeinen en dat klopt als een bus. Dit anemoontje groeit in de bossen waar het niet te donker is. In de tuin goed groeiend en weg als de lente voorbij is. Vormt, als er rust is, mooie plakkaten. Heeft een zusje met gele bloemen en die is niet alleen zeldzaam maar ook erg mooi. In de handel bij de bolgewassen. Verder een groot aantal cultivars met gevulde, stervormige en anders gevormde bloemen. Duik maar eens in en catalogus van de gekwalificeerde bollenboer. Die, als het goed is, ook A. blanda verkoopt, een anemoontje dat ook in het voorjaar bloeit in veel kleuren en past bij de nemerosa als we het over de groeiplek hebben.

Het hele seizoen door kunnen we Anemone planten. Allemaal zon of halfschaduw, goede en niet te droge grond, het zijn schitterende vaste  planten. Je vindt ze niet bij de bloemenman om de hoek, maar zoek maar eens naar A. sylvestris, of de in mei bloeiende A.rivularis. A. multifida var. ‘Rubra’, mooi rood en bloei in mei en niet zo hoog 30 tot 40 cm. Leuke zaaddozen heeft de A. rivularis,witte bloemen in mei en juni. En na de langste dag komt de volgende grote groep anemonen. Die uitbundig bloeiende zomer en herfst bloeiers. Anemonen komen voor in de hele wereld en vooral in China zijn veel soorten te vinden die daar, net als in Japan, in grote getale in tuinen werden en worden geplant.

Een van de bekendst is de A. hupehensis. De een nog mooier dan de ander en de culitvars A.hupehensis ‘Prins Heinrich’, September Charm’ ,’Little Princess’ en ‘Splendens’ zijn maar enkele van deze in augustus tot ver in oktober bloeiende soorten. Halfschaduw, zon mag ook, goede grond die niet te droog is, kortom,altijd wel een plek voor te vinden. Is dat voojaarsgrut laag, nu hebben we het over soorten die 80 , 90 cm hoog worden en eigenlijk ook nog eens zo stevig zijn dat ze niet makkelijk omvallen.

Een aantal van die hoge soorten zijn de ouders van een aantal mooie hybriden, zoals ‘Koningin Charlotte’, ‘Honorine Jobert’, ‘Pamina’, ‘Whirlwind’ en Hadspen Anundance” om er maar een paar te noemen. En de reuzen zijn de A. tomentosa en dan zeker de A. tomentosa ‘Robustissima, bloeit van juli tot september, rose en wel 125 cm hoog en afkomstig uit Japan. Anemonen hoeven en zouden in geen enkele tuin mogen ontbreken, immers, mooi , makkellijk, stevig en altijd wel een plek voor te vinden. U weet het,als u van planten houdt is uw tuin altijd te klein.

loek peters

Een reactie plaatsen