Exclusieve vaste planten en schaduwplanten
Exclusieve vaste planten en schaduwplanten
Marnis Plantenkwekerij Column Loek Peters

Het voorjaar

Regeren is vooruitzien. Dromen over allerlei moois in de komende maanden vergt nu werken, in ieder geval iets op poten zetten. Dat kan impulsief maar ook planmatig. Wilt u uw terras in de komende maanden opvrolijken moet u nu uw potten inplanten. In tuinenland Engeland hebben tuinmensen vaak drie potten, een voor elk seizoen. Mag natuurlijk ook het dubbele zijn, twee voor elk seizoen Kortom, wat doen die beroemde tuinmensen? Ze beplanten een pot met voorjaarsbloeiers, een met zomer- en een met herfstbloeiers. Zoek de planten die u in de pot wilt en plant die nu. Ook zomer- en herfstbloeiers hebben tijd nodig om te aarden in de pot. De voorjaarspot haalt u leeg en gebruikt u eventueel voor de najaarsbeplanting. De potten die later op het terras en bij de voordeur komen kunt u iets achteraf zetten als u ze maar niet vergeet. Natuurlijk kost de verzorging tijd en werk, iets moois kost dat nu eenmaal. Voldoende water geven,vooral op warme zomerdagen en uiteraard voldoende eten, liefst in de vorm van organische mest. 

Welke planten komen in aanmerking? Alle, zowel heesters, vaste planten en bollen en knollen. Denk aan een mooie Cornus, die in de herfst een plek in de tuin kan krijgen , maar ook in de pot kan overwinteren. Geldt ook voor rozen. Laat uw fantasie gaan, kijk wat qua formaat, bloeitijd en verzorging bij elkaar past. De pot hoeft niet in de zon als u schaduw planten kiest. Soorten voor het voorjaar: sleutelbloemen, veel bolgewassen zoals anemonen en ook soorten als Anemonella, Arisaema soorten, Arum ( aronskelk) mansoor, leverbloempje en nog veel meer, kijk eens rond op de kwekerij. De bolgewassen hebben het voordeel dat ze na de bloei de volle grond in kunnen, vooral onder bomen en heesters. Zomer- en herfst beplanting komen de komende weken voorbij, maar denk dan in ieder geval eens aan een combinatie van de Dahlia uit de bishop serie met prachtige bloemen en donker blad. 

Planten kun u nu zo ongeveer alles wat groeit in de volle grond. Er zijn veel planten die van schaduw houden, geef ze die en ze zullen u rijkelijk belonen en omgedraaid geldt dat ook voor de zonnekindertjes. U denkt bij de schaduw natuurlijk meteen aan varens en terecht. U kunt dan mooie groepen samenstellen van hoge en lage varens. Combineer die met Hosta en Helleborus. Maar er zijn veel meer schaduwminnaars. Verschillende Geranium soorten waaronder de heel mooie Geranium nodosum met prachtig blad. Het moet al erg gek zijn wilt u in deze grote familie niet iets van uw gading vinden, van volle zon en bodembedekkend, tot prachtexemplaren in de schaduw In de schaduw moet u geen uitbundige bloei verwachten. Houdt u van planten met grote bladeren, die houden zo goed als allemaal van schaduw of halfschaduw. Allemaal met elkaar te combineren. Het zijn bosplanten en dan telt de grondsoort mee. 

In de natuur treft u zelden of nooit een solitair aan, grote groepen van een soort zijn normaal. Zo’n groep heeft het rijk niet voor zich alleen. Er groeien van de ook al grote buurgroepen planten in die groep. Zo’n groep A bijvoorbeeld, krijgt dan gezelschap van planten uit groep B en C, die op hun beurt weer opgevrolijkt worden door planten uit groep A, enzovoort enzovoort. Een thema in uw tuin waar geen einde aan komt van bodembedekker tot anderhalve meter hoog. Kijk eens op internet of in en goed boek over dit onderwerp, of in de tuin, u ziet dan een groep Hosta’s, samen met Helleborus, varens, Epimedium en Geranium. Of de wondermooie Kirengeshoma palmatum met aan de voet varens uit de Driopteris familie. Zet daar een Veratrum bij en het plaatje is compleet. In de volle zon een mooie pioenroos met aan de voet Tiarella. Houd de voet wel een beetje vrij, pioenen worden het ouder worden alsmaar mooier, volle zon en zoals gezegd, niets aan de voet. Zoek voor de pioen ook in een keer de goede plek ze hebben een grondige hekel aan verplanten.

Een reactie plaatsen