Exclusieve vaste planten en schaduwplanten
Exclusieve vaste planten en schaduwplanten
Marnis Plantenkwekerij Column Loek Peters

Hoogzomer

Na de winter die geen winter was, – iets wat veel plantenmensen best wel fijn vinden-, is elk volgend seizoen ook minstens vier weken vroeger dan “normaal”. Lente en voorzomer zijn inmiddels wel voorbij en in de tuin ziet het inderdaad uit als de overvloed die hoort bij hoogzomer. Een aantal boerenwijsheden, helemaal niet zo onbetrouwbaar, heeft desondanks geen moeite met de snelheid van dit jaar. De sleedoornkoude, als de sleedoorn bloeit, was keurig op tijd. Wel niet zo heftig maar wel met koude nachten en soms vorst aan de grond. Zo ook de IJsheiligen en begin juni de schaapscheerderskoude, ook koude nachten in de tijd dat de schapen geschoren worden. Je kunt er de klok min of meer op gelijk zetten. Nog geen eeuw geleden leefden we veel dichter bij de natuur en waren dit soort fenomen ook vanzelfsprekend.

Ook het feit dat het plantseizoen voorbij is klopt niet meer. Natuurlijk blijven voor- en najaar de planttijden en voor bomen en heesters ook de winter als het niet vriest. Zo goed als alles wordt in containers gekweekt en kan dus tot eind september gepoot worden. Bomen en struiken groeiden in de volle grond en vaste planten stonden op het veld in grote groepen in lange rijen en wilde je daar wat van kopen werd van die moerplanten een stuk afgestoken dat je verpakt in krantenpapier mee naar huis kreeg en in je tuin plantte. Planten buiten de oorspronkelijke tijdperken betekent wel opletten. In het vroege voorjaar niet te vroeg, de vaste planten wel te verstaan, in het najaar niet te laat. De grootste rol is weg gelegd voor de warmte van de grond. Dan volgt water geven. Wie wel eens naar het BBC programma over tuinen en wat daarbij hoort, op vrijdagavond kijkt zal het opvallen dat er rijkelijk water gegeven wordt aan nieuw gepote planten.

Ook als u bomen en struiken, bijvoorbeeld Clematis plant, geef water bij het planten en let vervolgens op of er voldoende neerslag valt. Zo ook bij de vaste planten. Per plant water geven kost meer tijd maar is zuiniger met het gebruik van kostbaar drinkwater. Als er nu elke 3 dagen zo’n 10 mm regen viel was er nauwelijks een probleem uitgezonderd erg droge gronden. Neem een jampot en doe daar, gemeten met een regenmeter, 10 mm water in en markeer dat met een viltstift. Geef zoveel water totdat het potje gevuld is tot de merkstreep. Doe dat totdat er weer voldoende regen gevallen is en voldoende is zo’n 10 mm per drie dagen. Dit zijn algemene regels, elke tuin is anders en heeft zijn eigen microklimaat. En ook per plek kan er verschil zijn. Elke tuin is in die zin uniek. En tijdens een hittegolf is planten niet aan te bevelen, zet uw gekochte planten in de schaduw en geef zo voldoende water tot de hitte voorbij is en u kunt gaan planten

In vergelijking met een halve eeuw geleden is de container teelt wel zo fijn, als u naar een tuinbeurs gaat is het wel zo makkelijk om planten in een potje mee te kunnen en nemen en zo ook als u planten mee neemt van het containerveld op de kwekerij. Voor alle planten geldt, prop ze niet in een te klein plantgat. Zeker rozen en Clematis zijn daar niet blij mee, een plantgat moet ruimte bieden en de hele wortelkluit moet er inpassen. Vul het gat en duw de grond met uw handen stevig aan, niet met voeten of zo. En dus water geven. En opletten, zoals het boeren en tuinders betaamt is het weer nooit goed: te warm, te koud, te nat of te droog, vult u maar in, het plezier met uw nieuwe planten is er niet minder om.

Een reactie plaatsen